Ғалымдар күнделікті рационда қымыз бен жылқы етін көбірек тұтынуды ұсынады. Зерттеулер көрсеткендей саумал мен қымыз бірдей пайдалы, химиялық құрамы бірдей, сондықтан саумалдың пайдасы қымыздан артық емес. Мәселе ассимиляцияның жеңілдігінде, деп хабарлайды ҚазАқпарат.
Бие сүтінде С, А, Е, Д, В дәрумендері және РР витамині көп. Сонымен қатар, микро- және макроэлементтер жеткілікті - Са, Cu, Mn, Mg 1-1,5 литр қымызда адамның С, А, В дәрумендерінің күнделікті қажеттілігі бар. Сондықтан қымыз ең жақсы сусын болып табылады; иммундық жүйені нығайту.
«Қымыздың құрамында майлар, аминқышқылдары, белоктар және басқа да қоректік заттар бар, олар әсіресе балалардың жан-жақты дамуына көмектеседі. Сондықтан балаларға саумал мен қымыз беріңіз. Жылқы еті өт бөлінуін реттеуге көмектеседі, семіздікке, қант диабетінің дамуына жол бермейді, бауыр, ұйқы безі және басқа да әртүрлі аурулардан сақтайды. Жылқы еті басқа үй жануарларының етімен салыстырғанда ең тез қорытылатын ет. Бие сүтінен косметика жасап, терісін, жылқының жүнін, тұяғын қолданып, түрлі бұйымдар жасасаңыз, бұл кәсіпкерлерге жақсы табыс көзі болмақ. Жылқыны иппотерапияға, яғни тірек-қимыл аппараты бұзылған балаларды емдеуге, несеп-жыныс жүйесі ауруларына шалдыққан адамдарды емдеуге кеңінен пайдалану қажет, дейді ғалым, Павлодар қалалық жылқышылар қауымдастығының төрағасы. Облыс Т.Асанбаев.
Ғалымдар алдағы 10-15 жылда елдегі жылқы саны 10 миллионнан асады деп болжап отыр, Қазақстандағы жылқы шаруашылығы, мыңдаған табын бағу және жайылымдық жерлердің жетіспеушілігі туралы ҚазАқпарат материалынан оқыңыз.
Автор
Аружан Сердалина
Qazalem аударма